Tips kring fotografering

Jag hade tänkt dela med mig av ett par tips till er som är intresserade av att fotografera (ex hästar). En viktig del i själva bilden är naturligtvis bakgrunden om man fotar ett porträtt. Det tjatas om bakgrund, bakgrund och återigen bakgrund. Men de är lika viktigt som de låter! En bakgrund där det står en soptunna, lyktstolpe, en massa hus m.m gör så att man inte endast fokuserar på motivet (som exempelvis hästen), utan istället är det en del saker i bakgrunden som "stör" ögat. 

Så, tips nummer ett är självklart att ta en bild på en häst där det är en så fin bakgrund som möjligt. Träd, buskar eller en blå himmel är tre bra exempel på bakgrunder. Sedan går det självklart att redigera bort en del i photoshop osv, men man ska alltid sträva mot att ta en så bra bild som möjligt med en fin bakgrund.

Tips nr två är att ha kameran på samma höjd som motivets ögon (när det gäller djur, människor). När jag fotar shettisarna måste jag bland annat gå ner på knä samt sänka kameran. Men detta är förstås ingenting som jag ständigt följer, det beror på helt enkelt. Ibland blir bilden bättre om man tar kort underifrån en bit bort för att exempelvis få med en blå himmel i bakgrunden. Och sedan gäller det att experimentera - var inte rädd för att testa nya vinklar att ta kort på!

Nedan är två exempel på hur en bakgrund kan se ut, både på gott och ont. 



På bild nr ett på Peggy är det en hel del i bakgrunden som gör att man inte endast fokuserar på henne.
Utan ögat lägger märke till sååå mycket annat.

Men tillskillnad till denna bilden så blir det endast fokus på Peggy, eftersom att det inte finns någonting i bakgrunden som kan "störa" ögat. Och tro det eller ej, men dessa två bilder togs under samma dag! 


Kommentarer
Mikxki säger:

Bakgrunden gör verkligen riktigt stor skillnad :)

Svar: Ohja, verkligen! :)
Jenny

2014-05-05 | 14:51:35
Bloggadress: http://mikxki.blogg.se
Annika säger:

Hon är så söt :D

Svar: Javisst är hon de! :')
Jenny

2014-05-05 | 17:10:54
Bloggadress: http://blogofphoto.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback